Grønlandske dage i Washington

Skrevet af Karsten Sommer
12. maj 2005 17:21

Om lille uges tid starter det hidtil største grønlandske erhvervsfremstød udenfor Rigsfællesskabets grænser.

Små 100 repræsentanter for Hjemmestyret, grønlandsk erhvervsliv og kulturlivet rejser i disse dage til Washington i USA, hvor de skal markedsføre en bred vifte af det Grønland har at tilbyde verden.

Direktøren for Udenrigskontoret Inuuteq Olsen ser fremstødet som en del af Igaliku-aftalen mellem USA og Grønland.

-Som et led i Igaliku-aftalens teknisk-økonomiske samarbejde, mødtes parterne her i Nuuk i efteråret, og siden da har vi arbejdet på at få nogle konkrete projekter på plads mellem USA og Grønland. Det er nogle af dem, der skal fremlægges i næste uge i Washington.

Fremstødet handler om at få kød på de smukke ord i Igaliku-aftalen. En bred vifte af ideer lige fra uddannelsestilbud til unge grønlændere – fælles klimaforskning – en grønlandsk-engelsk ordbog – en flyrute mellem landene – eksport af fødevarer til de amerikanske forbrugere – import af billige varer til Grønland - det skorter ikke på ideer, som man nu vil komme i gang med at realisere.

-Vores succeskriterie er at samarbejdet fører til øget viden i Grønland, så vi bliver bedre i stand til at løse hverdagens problemer. Vi håber selvfølgelig på udvikling af vores eksportmarkeder, og nye billigere importmuligheder.

Seksten grønlandske firmaer og organisationer sender repræsentanter til Washington – og udover turisme, handel og energi bliver amerikanerne budt på det ypperste af grønlandsk kultur – Aavaat-koret – kunsthåndværk – foredrag og film.

-Det bliver en spændende uge med masser af aktiviteter. Amerikanerne har gjort alt hvad de kan for at det skal blive en succes, og jeg tror det bliver en stor uge for Grønland, siger Inuuteq Olsen.