Grønlandsk kunst i mindretal

10. marts 2006 12:44

Kunstudstillingen ”De nordatlantiske Øer” åbnede i dag på Københavns Rådhus. Her glimrer Grønland, om ikke med sit fravær, så med sin meget beskedne tilstedeværelse. For mens udstillingen rummer 62 islandske og 20 færøske kunstnere og designere er blot fire grønlandske kunstmalere udstillet.

Det skyldes uenighed mellem arrangøren, Hjemmestyret og sponsorer. For godt halvandet år siden fik scenograf Ole Koefoed, hvad han selv syntes var en god idé. Københavns Rådhus skulle vise, hvad Nordatlanten kunne byde på indenfor moderne kunst og design. Og kulturborgmester Martin Geertsen var med på ideen. Men det de nordatlantiske repræsentationer desværre ikke. For Grønlands vedkommende skyldtes den manglende samarbejdsvilje ifølge Ole Koefoed, at Grønlands Hjemmestyre og Grønlands Turistråd stillede krav om at det skulle være en kommerciel udstilling med smagsprøver hvis for eksempel KNI skulle være sponsor. Og det ville Ole Koefoed ikke være med til:

- Vi må ikke agitere for grønlandsk kunst her på rådhuset. Og oprindeligt var min hensigt at få betalt fragten, for det er jo dyrt for Grønland, siger Ole Koefoed.

Fra Grønlands Hjemmestyre bekræfter informationsmedarbejder Susan Frydendahl, at samarbejdet blev afbrudt tidligt i forløbet.

- Sponsorerne syntes det var rimeligt at kunne stille krav om indflydelse på udstillingen hvis de skulle betale til den, forklarer Susan Frydendahl.

Ole Koefoed blev tilsyneladende så fornærmet at han egentlig slet ikke ville have Grønland med. Men de islandske og færøske koordinatorer insisterede på at udstillingen også skulle rumme grønlandsk kunst. Derfor endte det med fire yngre billedkunstnere der bor i Danmark. Ikke særlig tilfredsstillende eller dækkende for hvad Grønland kan tilbyde siger den ene af de fire, Gukki Møller.

- Vi mangler grafikere, tegnere og andre som vi jo ved er der. Vores lille gruppe dækker slet ikke, siger Gukki Møller.

Han mener nordatlantiske kunstnere har fælles træk uanset om det er keramik, tekstil, glas eller malerier.

- Om det naturalistisk, realistisk eller abstrakt er det naturen der skinner igennem, siger Gukki Møller.

Udover Gukki Møller udstiller Ina Rosing, Lars Møller og Nuka Godtfredsen. Udstillingen løber frem til 28. marts. Blandt sponsorerne er det færøske og det islandske kulturministerium samt de to landes flyselskaber, Iceland Express og Atlantic Airways.