Grønlandsk forskning - nu med center

04. maj 2006 14:04

Et nyt center for Grønlandsforskning har set dagens lys i Ålborg.

En af bagmændene er Stig Andersen, der tidligere har arbejdet som læge i Grønland. Han mener, at mulighederne for forskning i Grønland er både spændende og vigtige. Han fremhæver blandt andet den unikke genetik og det meget anderledes miljø, der spiller en rolle for sygdomme i Grønland

Stig Andersen og de øvrige forskere er også begejstrede for, at vi her i landet har to forskellige genetiske populationer. At inuit og europæer lever i samme ekstreme arktiske miljø giver nemlig en enestående mulighed for at vurdere betydningen af samspillet mellem genetik og miljøfaktorer.

Af mere konkrete tiltag har forskerne blandt andet vist, at fedme er hastigt stigende i Grønland, og at det sker i takt med moderniseringen af samfundet. Men måske lige så vigtigt har forskerne fundet ud af, at udviklingen kan påvirkes.

Også samarbejdet mellem forskerne og de lokale sygehuse skal styrkes. Det sker blandt andet til marts næste år, hvor Centret for Grønlandsforskning holdet et internationalt symposium i Ilulissat.