Grønlandsk Færøsk fiskeriaftale på plads

14. april 2005 11:41

Den årlige fiskekvote mellem Grønland og Færøerne, er nu på plads. Fiskekvoten blev forhandlet på plads i forbindelse med den færøske fiskeriminister, Bjørn Kalsø´s besøg i Grønland.

Men den årlige Fiskekvote var ikke det eneste punkt på mødet siger landsstyremedlemmet for fiskeri, Rasmus Frederiksen.

- Der er en lille ændring i forbindelse med fastsættelsen af den årlige fiskekvote. Det betyder at Færøernes kvote er reduceret en anelse mens vores kvote blev øget en anelse. Ud over det blev vi enige om at stramme op omkring samarbejdet på andre områder i fiskeriet, siger Rasmus Frederiksen.

Dog forsikrer han at det bilaterale fiskerisamarbejde fortsætter på et niveau, som er til begge landes fordel.

Rasmus Frederiksen vil ikke kommentere aftalen yderligere, før Landsstyret har set den. Men udover den nye kvote blev landsstyremedlemmerne for fiskeri også enige om at Grønland og Færøerne må arbejde sammen, blandt andet i at udvikle teknikken på trawlere.

- Bedre samarbejde omkring indbyrdes information om teknisk udvikling på fiskeriflåden er nødvendig, hvis udviklingen skal foregå parallelt. For eksempel så ønsker den yngre generation af trawlerfiskere bedre hejseredskaber, så blandt andre skal vi kigge på det, præciserer Rasmus Frederiksen.

Under besøget blev striden med Canada om rejefiskeriet i havet mellem Grønland og Canada også behandlet. Canadierne lukkede deres havne for færøsk og grønlandsk indhandling i december på grund af striden om kvoterne. Grønland påpegede overfor Canadierne at Hjemmestyret ikke accepterer denne metode og fastholder at have de grønlandske havne åbne i sådanne situationer. Og Færøerne og Grønland vil også fremover ordner kriser på en diplomatisk måde, siger Rasmus Frederiksen.

En ny forvaltningsmodel for rødfisk mellem Grønland, Færøerne og Island blev også præsenteret på mødet, men den skal også gennem Landsstyret før den egentlige præsentation.

Landsstyremedlemmet for fiskeri i Færøerne, Bjørn Kalsø, rejste hjem imorges.