Grønlands første flygtning: Flere partier opfordrer til ny lov

Naalakkersuisut bør tage kontakt til den danske stat eller på anden måde starte et lovarbejde om flygtningeområdet i Grønland. Det mener både Demokraatit, Inuit Ataqatigiit og Samarbejdspartiet.
26. april 2019 14:18

- Vi er i en situation, hvor vi ikke engang ved, hvem der har det reelle ansvar. 

Det siger politisk næstformand i Demokraatit, Randi Vestergaard Evaldsen, efter at et juridisk tomrum er opstået.

I sidste uge modtog Grønland nemlig sin første flygtning nogensinde - vi har bare ingen lov på området. Det skyldes, at integrations- og udlændingeområdet ikke er hjemtaget, og derfor ligger det lovgivende, administrative og udøvende ansvar i Danmark.

LÆS OGSÅ Grønlands første flygtning: Kommune efterlyser ny lovgivning

Isak Nielsen Kleist, der er direktør for Forvaltningen for Velfærd og Arbejdsmarked i Kommuneqarfik Sermersooq, opfordrede torsdag landspolitikerne til at gå i gang med lovarbejdet.

Samarbejdspartiet og IA er enige

Det er en opfordring, som vækker genklang hos partierne udenfor koalitionen.

- Jeg synes, at Naalakkersuisut lige nu er forpligtet til at tage kontakt til den danske regering, så vi får en løsning på det her, siger Randi Vestergaard Evaldsen (D).

Hun bliver bakket op af Tillie Martinussen, der er næstformand i Samarbejdspartiet. Hun mener desuden, at det er vigtigt, at man samarbejder med Danmark.

LÆS OGSÅ Grønland modtager første flygtning

- Vi har diskuteret det tidligere, og øjensynligt har hverken den nuværende eller tidligere Naalakkersuisut haft fokus på det, og det er et område, som man er nødt til at forhandle med Danmark om, siger hun.

Fra Inuit Ataqatigiit vil partiformand Muté Bourup Egede også trække de politiske arbejdshandsker på. Både på kort sigt men også med et blik for fremtiden.

- Mens verdenstilstandene er, som de er, og så længe at vi er verdensborgere, er det i fremtiden også muligt, at der kommer flygtninge hertil.  Vi må som samfund finde ud af, hvilken ordning, vi vil have her, siger han.