Grønland skal ikke betale for USA’s affald

31. januar 2005 17:19

Udmeldingen fra Demokraternes Palle Christiansen, om at Grønland i første omgang skal betale for oprydningen af Amerikanernes affald, hvis Danmark ikke vil, gør folketingskandidaterne overrasket.

IA’s Kuupik Kleist mener at det er at gå over stregen, efter en lang og sej kamp for at få afdækket de Amerikanske affaldspladser.

- Først blev vi anmodet om sige undskyld til de Danske regering om fortidens synder, i dag hører vi at vi skal rydde op på vegne af Amerikanerne, jeg syntes altså ikke at det er passende.

Kandidatforbundets Anthon Frederiksen, mener at det er det er den Danske stat der skal betale for oprydningen.

Arkalu Abelsen fra Atassut, mener at oprydningen skal foregå efter de aftaler der foreligger, og at folketingsmedlemmerne må presse på, hvis arbejdet ikke bliver udført i den nærmeste fremtid.

Marianne Jensen fra Siumut, mener at det er en dum udmelding. Hun siger også at sagen er kommet så vidt, at embedsmændende i Danmark og Grønland kigger på rapporter nu, og at de har udmeldt, at der kommer indstilliner til oprydning til juli eller august i år.

Heller ikke Demokraternes formand Per Berthelsen er enig i sin næstformand Palle Christiansens udmelding. Han siger, at Grønland naturligvis kun skal lægge ud for oprydningen efter amerikanerne, hvis der foreligger en klar aftale med danskerne om efterbetaling, der kan ”holde i retten”, som han siger.