Grønland og Nunavut rykker sammen

25. januar 2006 15:06

Hjemmestyreregeringerne i Grønland og Nunavut rykker tættere sammen og lovede i dag hinanden at blive bedre til at kommunikere med hinanden.

Konkret skal det give sig udslag i samhandelsaftale, som også omfatter sælskind – men lige så vigtigt for toppolitikerne fra Nunavut er det, at de to områder forpligter sig til at tale sammen, når den politiske dagsorden berører inuit-kulturen – som det f. eks. er tilfældet med Grønlands importstop for canadiske sælskind.

Samarbejdet mellem de to hjemmestyrede inuit-områder kommer i stand på Nunavuts initiativ. Baggrunden er landsstyrets beslutning fra 6. januar om importstop for canadiske sælskind. Det er en beslutning, man er meget utilfreds med i Nunavut.

- Forbud mod sælskind er altid dårligt for inuit-kulturen. For det påvirker prisen, og i sidste ende taber fangerne penge på det, lyder det fra premierminister Paul Okalik, der sammen med bl.a. sin miljøminister, Olayuk Akesuk, i dag mødte det grønlandske landsstyre.

Mødet resulterede ikke i, at Grønland vil ophæve importstoppet, men forslaget om et tættere samarbejde mellem de to regeringer faldt i god jord. En embedsgruppe skal nu konkretisere, hvad samarbejdet skal omfatte, inden en egentlig aftale skal godkendes i de to regeringer.

Men landsstyreformand Hans Enoksen gav umiddelbart efter mødet udtryk for, at importforbuddet ikke skal gælde for sælskind fra Nunavut.

- Vi skal have lavet en handelsaftale mellem Grønland og Nunavut, der også omfatter sælskind. Det er der ingen problemer i, eftersom fangerne i vore to områder bruger samme fangstmetoder, sagde Hans Enoksen.

Efter mødet spurgte vi miljøminister Olayuk Akesuk, om han var tilfreds med resultatet:

- Ja, aftalen er blevet, at vi skal have bedre arbejdsrelationer på alle områder, der påvirker vores kultur. Jeg har understreget, at vi i det mindste må tale sammen, når vi træffer beslutninger, som påvirker inuit-kulturen i Grønland og i Nunavut. Jeg mener, at de grønlandske politikere burde have talt sammen med os, inden man besluttede et importstop. Simpelthen fordi forbud er en bombe under inuit-kulturen, siger miljøministeren.

Han tilføjer, at man fra Nunavuts side også vil bruge et tættere samarbejde til at forsøge at påvirke de grønlandske myndigheder til hurtigt at ophæve importstoppet.