Grønland og Danmark deler ansvar for udsatte grønlændere

21. marts 2006 08:49

Der er mange gode projekter for socialt udsatte grønlændere i Danmark. I år er der for eksempel afsat omkring 20 millioner kroner af den såkaldte satspulje på Finansloven til hjælpearbejde rettet mod grønlændere.

Men måske burde man hellere fokusere på forebyggelse af problemet, også i Grønland, siger centerchef af Videns- og Formidlingscenteret for Socialt Udsatte, Anne Worning.

- Mange af projekterne retter sig mod de allerdårligst stillede, der er kommet langt ud i misbrug og hjemløshed. Måske burde man hellere sætte fokus på forebyggelsen, som bør foregå i Grønland og i Danmark, siger centerleder Anne Worning. Hun påpeger, at forebyggelsen i Grønland handler om at mindske de sociale problemer som vold og seksuelle krænkelser. For man slipper ikke for konsekvenserne af vold og overgreb ved at flytte til Danmark:

- Det er jo en del af bagagen. Og en voldelig og traumatiseret opvækst er med til at gøre det vanskeligt for nogle enkelte, langt fra alle, at klare sig. Så forebyggelsen handler om at tage alvorligt at der er nogle sociale problemer i Grønland, som man tager med når man bosætter sig i eller bliver socialt udsat i Danmark, siger Anne Worning.

Hun er fortaler for at grønlændere i Danmark får tilbudt en slags ”startpakke” eller ”integrationskuffert” og det handler i virkeligheden om at acceptere, at grønlændere i Danmark kan have brug for en tolk, for en særlig introduktion til det danske samfund.

- På den måde tager vi alvorligt at der er tale om en etnisk minoritet, siger Anne Worning.

Videns- og Formidlingscenteret for Socialt Udsatte der er en selvejende institution under Socialministeriet. Satspuljen er en fond, styret af politiske partier hvis midler ifølge et politisk forlig i 1990 skal bruges til at hjælpe sociale pensionister, bistandsklienter, dagpengemodtagere og personer på overførselsindkomster. Der er årligt cirka en halv milliard i satspuljefonden. (Kilde: Aschehougs Leksikon Online)