Grønland og Canada glider fra hinanden

11. februar 2006 13:14

Grønland og den canadiske provens Nunavut glider længere og længere fra hinanden – og det er sælskindssagen bare det seneste eksempel på. Det siger Danmarks honorære konsul i Iqaluit, - Nunavuts hovedstad - Kenn Harper. Og problemet er den manglende flyforbindelse mellem de to lande, mener Kenn Harper.

- Før flyforbindelsen mellem Canada og Grønland blev nedlagt for fem år siden, var der en blomstrende handel mellem de to lande – og masser af kontakt, både mellem mennesker og virksomheder i Grønland og Canada. Alt det er væk med flyforbindelsen, siger Kenn Harper i et interview med Nunatsiaq News.

Desuden mener han, at de to lande vokser fra hinanden, fordi lederne kun mødes ved ceremonielle lejligheder eller i krisesituationer. Dermed mangler den tætte kontakt, om daglige gøremål – en kontakt der for eksempel kunne have forhindret skindsagen, mener Kenn Harper.

Det tager cirka to timer at flyve fra Iqaluit til Nuuk – mens turen via Montreal eller Boston, dernæst København, Kangerlussuaq og endelig Nuuk – kan tage op til tre dage.