Om 14 dage er det 60 år siden at Danmark atter blev frit efter at have været besat af tyskerne i fem år. Og med besættelsen ændrede hverdagen sig for det grønlandske folk. De fem år under tyskernes besættelse er der nu kommet en udstilling ud af på Grønlands Nationalmuseum. En udstilling som Jens Heinrich har været med til at lave lige fra begyndelsen sidste sommer.
- Da Danmark blev besat blev Grønland reelt selvstændigt, fordi man var nødt til at klare sig selv. Alle varer kom tidligere fra København, men nu skulle man finde nye steder man kunne få det fra. Grønland vendte derfor blikket mod USA.
Af andre ændringer som følge af besættelsen nævner Jens Heinrich centraliseringen af administrationen og samlingen af landsrådene, impulserne fra USA og mildere censur.
- For mediernes vedkommende bliver der et øget behov for nyheder og kommunikation og i 1942 begynder Grønlands Radio at sende og Grønlandsposten udkommer for første gang, fortæller Jens Heinrich.
Han er ikke i tvivl om at erfaringerne fra besættelsestiden kan bruges i det moderne Grønland.
- Man kan identificere sig med en vanskelig periode, hvor man klarede sig selv. Nu snakker man jo meget om selvstændighed og i den forbindelse er der nogle ting man kan drage frem fra dengang. For eksempel at den grønlandske kultur er god til at tilpasse sig forholdene.
Til nogle af de mere pudsige ting, Jens Heinrich og hans kollega Aviaja Rosing Petersen faldt over i deres søgen efter viden, var en historie om Marlene Dietrich. Den tyske sangerinde, der søgte tilflugt i USA under krigen.
I 1944 optrådte hun for soldaterne i Narsarsuaq og tabte sin ene guldsko. Skoen var forsvundet i 50 år, men nu ved ingen hvor guldskoen ligger begravet.
Udstillingen på Nationalmuseet varer frem til den 12. juni, hvorefter den skal videre til seks andre byer på kysten.