Grønland har måske mere olie end Norge

25. maj 2005 12:53

Grønland kan få en olieøkonomi på størrelse med - eller endda endnu større - end den norske, hvis Råstofdirektoratets undersøgelser holder stik. Der er nemlig potentiale for rigtig meget olie ud for Vestgrønland, viser billeder af undergrunden ifølge afdelingschef Jørgen Skov Nielsen.

Og det er ikke kun Råstofdirektoratet og et optimistisk landsstyre, der tror på olie. I begyndelsen af året købte canadiske EnCana Corporation licens til to områder, tæt op af den canadiske grænse.

De har allerede brugt et tocifret millionbeløb på udforskningen, og regner med at begynde prøveboringer i 2007. Licenserne alene er penge direkte i landskassen. Men der er også en gode sidegevinst. Når Encana tør gå ind, vil andre følge efter. Og jo flere, der efterforsker, jo bedre chance for at finde noget.

- EnCana er et af verdens ti største olieselskaber, og har et meget godt ry i branchen for at finde olie nye steder. De er meget skrappe til det, siger afdelingschef Jørgen Skov Nielsen.

Råstofdirektoratet har lavet en konservativ vurdering på et af de mest interessante felter, og det tyder på omkring 2 milliarder tønder olie. Når sådanne mængder bliver udvundet, vil det give omkring 70 milliarder kroner til landskassen, før feltet er tomt. Og det er endda med en lavt sat oliepris. Til sammenligning er Grønlands årlige bloktilskud fra Danmark på tre milliarder.

- De områder som vi har kig på, er mindst ligeså store, som alle oliebassinerne i Nordsøen. Og der er ingen tvivl om, at hvis vi finder felter i den størrelsesorden, så vil det kunne gøre Grønland økonomisk selvstændigt, afdelingschef i Råstofdirektoratet Jørgen Skov Nielsen.

For øjeblikket er Disko Nussuaq området ved at blive forberedt til efterforskning, og licensrunderne til Disko Nussuaq kommer til at løbe af stablen i 2006 og 2007.