Foto: KNI A/S

Grønland får to nye hundeslædevæddeløb

Glammende hunde og spændte slædekuske kommer nu til at kunne konkurrere flere steder i landet. Dette forår bliver to splinternye konkurrencer skudt i gang.

Når den årlige hundeslædevæddeløbskonkurrence i Nordgrønland, Avannaata Qimussersua løber af stablen den 24. marts, i Ilulissat har hundeslædekuskene i Qaanaaq, Tasiilaq og deres bygder ikke mulighed for at deltage.

- Slædekuskene i Tasiilaq og bygderne har i årevis søgt om at deltage i Avannaata Qimussersua, men det har ikke kunnet lykkes, siger Mikkel Jeremiassen, der er formand for landsorganisationen Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Katuffiat.

Den manglende deltagelse skyldes dels de store afstande og dels økonomien.

LÆS OGSÅ Hundeslædeløbere kommer i mål

Men nu skal de to afsidesliggende områder ikke længere udelukkes fra hundeslædevæddeløbskonkurrencer, fordi der ikke er råd eller tid til at rejse.

Landsorganisationen Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Katuffiat arrangerer nemlig to nye officielle hundeslædekonkurrencer for den østlige og den nordligste del af landet, fortæller formand Mikkel Jeremiassen til KNR.

- Nu er vi trætte af, at de ikke kan deltage i konkurrencen. Derfor har vi besluttet i organisationen at der arrangeres officielle konkurrencer i yderområderne, siger han.

LÆS OGSÅ Hundeslædekulturen skal bevares

- Det er den 30. gang hundeslædekonkurrencen afholdes og det er en betydningsfuld konkurrence og derfor ærgrer det mig, at alle hundeslædeområder ikke har kunnet deltage på grund af trafikforholdene, siger han.

Mikkel Jeremiassen fortæller desuden, at slædekonkurrencerne ikke bare er betydningsfulde for slædekuskene i nord og øst. Interessen er endnu større.

LÆS OGSÅ 19 unge og 33 voksne i kamp om hundeslædemesterskab

- Folk fra Sydgrønland, hvor der ikke er hundeslæde er interesserede, og endda i Danmark og i Amerika er interessen stor, fortæller formand Mikkel Jeremiassen.

I Tasiilaq afvikles Kangiata Qimussersua den 7. april, hvor alle i Tasiilaqs bygder deltager.

I Qaanaaq får konkurrencen navnet Inugguit Qimussersua, der skal afvikles den 21. april. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt