Grønlændere til Christianiafest

I dag for nøjagtig 40 år siden, kravlede en gruppe unge over hegnet til et nedlagt militærområde, midt på Christianshavn på Amager.
Skrevet af Karsten Sommer
26. september 2011 06:26

Med den aktion blev det vi i dag kender som Christiania, grundlagt.

Det nedlagte kaserneområdet lå dengang i 1971 øde hen med masser af solide huse og naturområder. Og i de kommende måneder og år flyttede masser af boligløse og kollektivlystne til området, som ovenikøbet blev udråbt til "fristad" - med sine helt egne love og styreformer.

Mange fra Grønland har igennem årene ligeledes følt sig tiltrukket af Christianias frie livsform, og også i dag, hvor Christiania fylder 40, deltager mange grønlændere i fejringen af det, der med rette kaldes Danmarks største turistattraktion.

Fødselsdagen bruges samtidig til lancering af en såkaldt "folkeaktie".

Den går ubeskåret til Fonden Fristaden Christiania, der prøver at indsamle 76 millioner kroner, så Christiania har penge nok til at købe området, som del af en aftale, der tidligere i år blev indgået med den danske stat.

Folkeaktierne findes i værdier helt ned til 20 kroner. Og giver man 10.000 kroner eller mere for en aktie, så får man et særligt bevis med guldtryk, lover Christiania.