Gletscher i fuld fart

22. juli 2005 07:31

Greenpeace-skibet Arctic Sunrise opdagede i tirdags, at den Grønlandske gletscher Kangerlussuaq dramatisk har forøget sin hastighed, skriver kaptajnen på Arctic Sunrise Arne Sørensen i en pressemeddelelse.

Gletscheren ved Kangerlussuaq har på under tyve år tredoblet sin hastighed,og er nu en af de gletschere i verden, der bevæger sig hurtigst, med en fart af næsten 14 kilometer om året.

Opdagelserne i tirsdags har man sammenlignet med satellitbilleder, hvoraf det fremgår, at gletscherens hastighed var omrking fem kilometer om året i 1998.

Arne Sørensen skriver videre, at den grønlandske indlandsis kan smelte, hvis den regionale opvarmning kommer over tre grader. En stigning på halv til en meter indenfor de næste hundrede år vil få stor betydning for mennesker og samfund, skriver Arne Sørensen og tilføjer at 11 ud af verdens største byer vil være i risikozonen.

Arne Sørensen opfordrer alle lande - især USA - til at tage klimaforandringerne alvorligt og overholde Kyotoprotokollen om begrænsning af skadelige stoffer i atmosfæren.