Gletchere landet rundt har sat farten op

24. juli 2005 12:11

Tidligere på ugen kunne Greenpeace påvise, at Kangerdlugssuaq-gletcheren i Østgrønland har tredoblet sin hastighed, og nu bevæger sig med fjorten kilometer om året.

Og det er ikke kun den gletcher, der har sat farten op, med det resultat at indlandsisen bliver tyndere og tyndere. Det fortæller Carl Egede bøggild, der er seniorforsker på Danmarks og Grønlands Geologiske undersøgelser.

- Man startede med at se, at det skete i Sydøstgrønland. Så var der Ilulissat-gletcheren. Og så har vi haft studier i Sydgrønland, fra Qaqortoq til Narsarsuaq, hvor vi kan se en kraftig udtyndning. Og så har jeg nogle observationer oppe fra Upernavik. Som tiden går, bliver der et klarere og klarere billede af, at der er en kraftig udtyndning, siger seniorforskeren.

To forskere fra Greenpeace skibet Arctic Sunrise opdagede i tirsdags, at Kangerlussuaq gletscher har forøget sin hastighed foruroligende. Det resultat har de fået ved at sammenligne gletsjerens bevægelser med undersøgelser fra 1988.

Sammenligningen viste også, at gletsjerens centrum overraskende har flyttet sig og nu ligger fem kilometer længere inde i land. Centrummet har ellers ligget stabilt i 40 år.