Geolog: Isukasia bør fredes

30. januar 2006 16:35

En sten er IKKE bare en sten – og det skal det grønlandske landsstyre have for øje, siger den grønlandske geolog Minik Rosing:

- Vi har de ældste bjergarter, som er dannet på jordens overflade. Der findes ikke noget tilsvarende andre steder i verden.

De historiske sten – 3,8 milliarder år gamle - som Minik Rosing taler om, findes i Isukasia i Godthåbsfjorden. Det sted, hvorfra den danske billedhugger, Niels Frandsen, for mere end tyve år siden fjernede 50 kilo sten. Og for at stedet ikke skal blive misbrugt igen, bør dele af Isukasia fredes, mener Minik Rosing, professor i geologi, og leder af Geologisk Museum i København – for at forhindre, at de historiske sten forsvinder:

- Der kan enten ske det, at forskere i deres iver efter at finde materiale kommer til at ødelægge de her områder. Og der kan ske det, at folk som vil prøve at sælge materialet, kommer til at udviske de her enestående spor, vi har fra jordens allertidligste historie.

Og frygten for ødelæggelser er reel – det er sket før, siger Minik Rosing

- Man har set eksempler på andre steder i verden at enestående geologiske lokaliteter simpelthen er blevet ødelagt, fordi nogen har fjernet det hele for at sælge det.

Derfor vil Minik Rosing bede Landsstyret om at frede mindre dele af Isukasia – det kan får stor betydning for fremtiden, at stenene ikke fjernes fra området.

- Vi kan bruge det til at forstå, hvordan verden engang er blevet til, og hvis vi ikke interesserer os for det, så kan vi eventuelt også bruge det til turisme, siger Minik Rosing.

Landsstyremedlem for Miljø, Asii Chemnitz Narup, hilser Minik Rosings forslag velkommen, og vil meget gerne se nærmere på en fredning af Isukasia.