Generelt svagt turistår i år

Samlet set er turismen faldet. Krydstogtsskibene bliver væk. Men i branchen ser man stadig tendensen som for opadgående. Over halvdelen af landets turister er krydstogtturister. Men i år er der væsentlig færre skibsanløb i Grønland. Og det præger de samlede tal for 2011.
Skrevet af Najaaraq Egede
04. juli 2011 12:22

Ifølge Grønlands Turist- og Erhvervsråd er billedet er det samme som de seneste 10 år. Der er en stigende tendens, men med årlige udsving.

- Det er lidt det samme vi oplever for 2011, hvor vi har et fald af de mindre skibe, der sejler på vestkysten. Og det betyder at der på en række destinationer er et fald på op til en tredjedel i antal anløb, fortæller Anders la Cour Vahl, seniorkonsulent hos Grønlands Turist- og Erhvervsråd.

Det faktum, at det til gengæld er større skibe med flere passagerer, som besøger de grønlandske havne, udligner dog forskellen i antal besøgende en del.

Årsagen til faldet er ifølge turist- og erhvervsrådet, at flere selskaber har valgt at korte sæsonen af, bl.a. Hurtigruten. Og de mindre skibe, som sejler langs kysten prioriterer hårdere. Det går ud over bygderne og de mindre byer:

- De satser på de destinationer, som er nemmest at sælge lige nu i en tid, hvor det er lidt følsomt efter finanskrisen. Man er måske uvillig til at bruge helt så mange penge på rejser. Det er en vurdering, som rederierne har, og som vi ikke altid er enige i, altså når deres økonomiafdelinger sidder og regner på, hvor de får mest ud af anløb. Det er jo en del af de faktorer, der spiller ind, når de skal placere deres skibe, siger Anders la Cour Vahl.

Hvor det forleden kom frem, at Sydgrønland og Nuuk mærker den vigende turisme, oplever Ilulissat det modsatte. Det samme er tilfældet med Kangerlussuaq - men det skyldes flyturisterne:

-  Generelt er der en lille fremgang. Vinter- forårstursimen har i år været bedre, og sommerturismen ser også ud til at blive bedre end sidste år. Til gengæld er vores krydstogtsturisme i år mindre end de seneste år, lyder det fra Jørgen Larsen, der er daglig leder hos turistbureauet i Kangerlussuaq, World of Greenland - Arctic Circle.

Grønlands Turist- og Erhvervsråds prognose er imidlertid, at næste år bliver bedre hvad angår krydstogtturismen. De har fået meldinger om, at 2012 vil svare nogenlunde til sidste år, hvilket vil sige cirka 30.000 passagerer.