Gazprom har indledt olieproduktion i Arktis

Det statsejede russiske olieselskab Gazprom har indledt olieproduktion i Arktis.
Skrevet af Ritzau
23. december 2013 07:13

Det sker fra den platform, som 30 Greenpeace-aktivister i september forsøgte at borde, men som førte til, at de blev anholdt af den russiske kystvagt og sammen med deres skib Arctic Sunrise blev ført til Murmansk. De sidder fortsat i husarrest i Skt. Petersborg og kan ikke forlade Rusland, før sagerne mod dem er afsluttet ved domstolene - selv om de har fået en forhåndsbenådning af præsident Vladimir Putin.

Olieprojektet er næsten 10 år bagud i forhold til den oprindelige køreplan, rapporterer nyhedsbureauet Reuters, der betegner det som et kontroversielt energiprojekt.

Noget af det, der har forsinket projektet, har været, at boreudstyret har en del år på bagen, hvad der har medført en række tekniske problemer, og samtidig har forsinket de nødvendige myndighedstilladelser.

Men nu skulle det hele så være på plads, og produktionen er i gang.

I en erklæring fra Gazprom hedder, at selskaber bliver pionererne i Ruslands arktiske udvikling.

Og samtidig har Putin erklæret, at Ruslands udvinding af olieforekomster i Arktis er af strategisk og økonomisk vigtighed for Rusland.

Greenpeace og andre miljøorganisationer den nystartede olieproduktion for "en sort dag for Arktis".

- Gazprom er det første selskab på Jorden, der pumper olie op under det kolde arktiske vand, og selskabets sikkerhedshistorie er rystende. Det er umuligt at tro dem, når det gælder boresikkerhed i en af de mest skrøbelige og smukke regioner på kloden, siger Greenpeace i en erklæring.

Reuters skriver, at flere store olieselskaber har indgået aftaler med Rusland om at producere olie i det arktiske farvand ved Rusland. Det gælder blandt andre ExxonMobil og Statoil. Men de ventes først at begynde en olieproduktion i sidste halvdel af 2020'erne.