Frivillighed fremfor lovgivning

28. april 2005 16:15

Landstinget har i dag debatteret et forslag fra siumutteren Doris Jakobsen om at indføre særlige rygeområder på offentligt tilgængelige steder som caféer og restauranter. Doris Jakobsen vil sikre, at ikke-rygere skal kunne gå på café uden at blive udsat for cigaretrøg. Det skal sikres gennem en lov, mener Doris Jakobsen.

Men det er landsstyremedlem for Sundhed, Asii Chemnitz Narup ikke enig i. Hun vil hellere have en frivillig ordning. - Det er alles ansvar at løfte i flok også café- og værtshusejerne. De må også tage et ansvar for at løfte folkesundheden, siger Asii Chemnitz Narup.

Hun indkaldte sidste efterår til et møde netop for at opnå en frivillig ordning omkring rygning på caféer og lignende. Café, restaurations- og værtshusejerne var betænkelige, og derfor skal parterne mødes igen før sommerferien for at se, om de kan nærme sig hinanden. Hvis ikke det lykkedes at gå frivillighedens vej, så er Asii Chemnitz Narup villig til at gå lovgivningens vej.

Caféejer Svend Junge er ikke umiddelbart parat til frivilligt at forbyde rygning i sin café. Men han vil godt overveje at indføre en eller anden form for opdeling, der kan give ikke-rygere en mulighed for at sidde lidt væk fra rygerne.