Fremgang for grønlandske kartofler

Skrevet af Karsten Sommer
17. januar 2005 07:23

Skal vi ha’ billigere og bedre grønlandske kartofler i grønsagsafdelingerne rundt om i landets butikker? Det håber i hvert fald Pilersuisoq’s direktør, Gerhardt Petersen, der i weekenden holdt møde med kartoffelavlerne i Sydgrønland.

Her orienterede han blandt andet kartoffelavlerne om den kvalitetskarakter, som kartoflerne fra syd har fået.

I alt blev der sidste år produceret lige knap 92 tons kartofler i Sydgrønland og i 73 procent af tilfældene var de af prima kvalitet. I 23 procent af tilfældene skulle kartoflerne lige kigges efter i sømmene.

Fåreavlerkonsulent Peter Hammeken, der også rådgiver kartoffelavlerne, oplyser at der nu skal gøres noget for at præsentere produkterne bedre for kunderne ude i butikkerne.

- Det handler blandt andet om indpakningen, der må ikke være jord på eller grønne kartofler imellem. Desuden skal de være ens-artede, siger konsulenten til Radioavisen.

For tre-fire år siden, da projektet med kartoffelavl blev sat i gang var kiloprisen oppe på 12 kroner. I mellemtiden er produktionen blevet effektiviseret og markedet vokser. Kiloprisen er nu nede på syv en halv krone og det kan godt dække produktionsomkostningerne, siger Peter Hammeken.