Fredforsker: Lad os sige undskyld og komme videre

11. maj 2005 15:41

Grønland, Danmark og USA kunne have glæde af en forsoningskommission, mener freds og konfliktforsker Jan Øberg. Gammelt nag trækker nemlig renter. Det er erfaringen fra konflikter verden over.

- Så kunne man få lagt tingene på bordet. Hvad var det der motiverede os dengang, og hvad var det for ting vi gjorde, siger Jan Øberg, der er direktør for det svenske Transnational foundation for peace and future research – en slags freds-tænketank.

Jan Øberg har blandt andet ledet konfliktløsningsmissioner til ex-Jugoslavien, Georgien, Burundi og Irak.

Og han kan godt trække paralleller fra de lande og herhjem. For selv om der her i landet ikke er nogen fare for decideret etnisk vold, er der nogle klare ar på samfundet. Og de gør stadig deres til at anstrenge forholdet mellem Grønland og øens tidligere kolonimagt Danmark.

Den slags gammelt nag, giver et bestemt reaktionsmønster, der er ens, om det er Rwanda, Kosovo eller Grønland. Fortidens uretfærdigheder kan nemlig ikke bare forties.

- Mennesker sætter deres vrede og traumer i banken, og på et tidspunkt så tager de det ud igen med rente. Forsoning og tilgivelse handler om at huske, men at gå videre og befri sig selv fra ønsket om hævn. Men det kræver en erkendelse af det der er sket. Og det politikere ikke kan, det er at sige undskyld, siger freds- og konfliktforskeren.

Men det kunne de måske alligevel have godt af, politikerne.

- Det er næsten en befrielse nogle gange at få lov til at sige, at ja, det var ikke mig der gjorde det, men en tidligere regering. Vi kan da godt se i dag, med facit i hånden og i bakspejlet, at det var da ikke særligt smart, det vi gjorde, siger forskeren.

Han modtog i 2003 en italiensk fredspris og er i Grønland for første gang, på invitation fra Ilisimatusarfik.

Her er han blandt hovedtalerne på et seminar der varer til og med i morgen.