Råstof og mineralefterforskningen i Grønland er for alvor gået i gang.
I forhold til sidste år har dobbelt så mange i år søgt om tilladelse til at udføre efterforskning rundt på kysten. Råstofdirektoratet har i de seneste par år udstedt i alt 35 efterforskningstilladelser, hvoraf 15 er helt nye. Hvornår kan vi i Grønland begynde for alvor at mærke råstoffernes økonomiske gavn for vores land, og hvilke råstoffer og mineraler har gode fremtidsperspektiver? Det spurgte vi AC fuldmægtig ved direktoratet for råstoffer, Anethe Jørgensen. Og hun siger:
- Efterforskningstilladelserne koncentrerer i midtområder. Syd for Kangerlussuaq er der meget diamntefterforskning i øjeblikket. Udover guldudvindingen i Nalunaq forsætter guldefterforskningen. Der er også indledt guldefterforskning på Storeøen ved Nuuk også er der udstedt nye tilladelser til efterforskning på molybdæn på østen i Malmbejrget.
Det tager til fra at finde et egnet råstof eller mineral til udvinding til en egentlig en udvinding siger Anethe Jørgensen.
- de selskaberne der har fået tilladelse skal først bore, og derefter skal der analyseres. Og det tager tid. Det tager mindst vinteren over. Også får vi resultater næste forår, og ud fra resultaterne så kontakter selskaberne deres investeringsselsfolk, som afgører om det hele er værd at satse på. For eksempel i forholdet til Nalunaq, der viste man i 10 år at der var guld dernede før man nåde frem til en udnyttelsestilladelse. Det var et tidsperspektiv på det program i hvert fald.
Udover de 35 selskaber som har fået tilladelse til efterforskning, så venter yderligere 4 andre selskaber på at få godkendt deres ansøgning om efterforskning.