BILLEDER Fotograf samler tusindvis af underskrifter mod ’Amerikanske blomster’

En amerikansk fotograf vil have Det Hvide Hus til at svare på, hvad de har tænkt sig at gøre ved resterne af deres militærbase Bluie East 2 i Østgrønland.

Den amerikanske fotograf Ken Bower har i to omgange besøgt den tidligere amerikanske flybase Bluie East 2 i Ikateq, ikke langt fra Tasiilaq. Og han var forfærdet over, hvad han så.

- Første gang jeg var der i 2014, var det virkelig chokerende. Fjorden og bjergene er fantastisk smukke, og man bliver helt bjergtaget, og så kommer man til basen, der dukker op bag en bakke. Først tænker man, at det aldrig slutter. Der er rustne tønder med dieselolie, biler, udstyr, værktøj og bygninger, der er kollapset, og det fortsætter bare. Det var ret chokerende at se, siger han over en telefonlinje fra New York.

Den amerikanske fotograf har rejst en del i det arktiske område som landskabsfotograf. I 2013 sad han med en drøm om at komme til Grønland, men han ledte efter et formål med rejsen.

- Jeg faldt tilfældigt over nogle billeder fra basen på internettet. Efter noget research blev jeg simpelthen enig med mig selv om, at jeg var nødt til at rejse derover og tage nogle billeder, for basen er ret ubeskrevet i medierne, siger han.

Og i 2014 rejste han for første gang til Bluie East 2 i Østgrønland.

- Jeg havde en overnatning ved basen. Jeg blev hurtigt klar over, at jeg måtte tilbage, for basen er ret stor. Men jeg ville også gerne tilbage på et andet tidspunkt af året, og jeg vendte tilbage i juli 2015, hvor der var sne på jorden. Sneen gav en større kontrast til de rester, der er på basen, fortæller han.

I 1947 forlod amerikanerne basen, som de byggede i 1942 under 2. verdenskrig, hvor kampen mod Hitlers Nazi-Tyskland blev kæmpet på alle fronter. Efter krigen kunne de amerikanske tropper dog ikke bruge Bluie East 2 mere, og de efterlod alt deres udstyr, da de rejste. Lastbiler, udstyr, huse, møbler og hundredvis af olietønder, der stadig ligger der i dag. De lokale kalder dem ifølge Bower ’Amerikanske blomster’.

Ken Bower har set basen med egne øjne, og det har fået ham til at starte en underskriftindsamling, der skal få Det Hvide Hus i Washington D.C til at svare på, hvad man har tænkt sig at gøre ved resterne, der stadig ligger på basen i Østgrønland.

Kravet er, at han kan indsamle 100.000 underskrifter på 30 dage. Lørdag morgen har indsamlingen været i gang i to uger, og Ken Bower har fået 29.000 underskrifter.

- Jeg er optimistisk, siger fotografen, der indtil videre ikke har tjent en krone på sit projekt, som han selv har finansieret.  

- Jeg har ikke solgt nogle af billederne endnu. Men hvis indsamlingen når op til 100.000 underskrifter, så vil det være det hele værd, slutter han.

Bluie East Two, også kaldet BE-2, var en amerikansk flyvebase under 2. verdenskrig. Basen ligger på sydøstkysten, 50 kilometer nordøst for Ammassalik. Bluie East Two blev hovedsageligt brugt som nødlandingsplads for fly, der på grund af dårligt vejr ikke kunne komme frem til Bluie West Eight i Kangerlussuaq eller Bluie West One i Narsarsuaq.

Basen blev placeret i Ikateq, fordi vejret ofte er modsat vejret er på vestkysten. Basen blev lukket i 1947 efter krigen, men blev midlertidigt genåbnet i 1956, da den nye lufthavn i Kulusuk og radarstationen DYE4 blev opført.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt