Fotobog-nominering vækker undren

23. februar 2006 08:55

Flere danske kunstkritikere stiller spørgsmålstegn ved det rimelige i, at Grønland har indstillet fotobogen ”Den stille Mangfoldighed” af billedkunstneren Julie Edel Hardenberg til Nordisk Råds Litteraturpris. I dagens udgave af Information skriver litteraturanmelder Erik Skyum-Nielsen, at ”Den stille Mangfoldighed” er langt fra at være litteratur. Og hvis Litteraturpris-komiteen tager bogen seriøst vil det være en glidebane. Så kan koge- og rejsebøger fremover konkurrere med digtsamlinger og romaner, mener Erik Skyum-Nielsen.

Det er Grønlands Forfatterforening, der har indstillet bogen. I sin begrundelse erkender formand Hans Anthon Lynge, at ”Den stille Mangfoldighed” mere består af billeder end af ord og derfor er atypisk i forhold til normale litterære genrebegreber. Til gengæld er den gennemført i sin bevidste og finurlige tilgang til begreber som etnisk og kulturel identitet, skriver Hans Anthon Lynge blandt andet.

Kritiker Erik Skyum-Nielsen medgiver overfor Radioavisen, at Hans Anthon Lynge har ”nogle solide intellektuelle argumenter der fremhæver bogens kvaliteter på en sober måde.” Skyum-Nielsen forklarer, at hans forbehold mere går på selve genren. Samme holdning har journalist Karsten Ifversen på Politikens kulturredaktion. Han kan godt lide ”Den stille Mangfoldighed”, men undrer sig alligevel over at den er indstillet til en litteraturpris.

- Hvis man har en særpris for at fremme det skrevne sprog, så går man galt i byen ved at indstille en billedbog, siger Karsten Ifversen.

I morgen klokken 12 norsk tid får offentligheden at vide, hvem der får Nordisk Råds Litteraturpris. Selve prisen udgør 350.000 kroner som uddeles ved Nordisk Råds Session i København sidst på året.