Fortrolig AUL-aftale

08. november 2005 13:57

Radioavisen er kommet i besiddelse af salgsaftalen mellem hjemmestyret og Arctic Travel Group. En fortrolig aftale, der sætter rammerne for salget af Arctic Umiaq Line.

Salgsprisen på 65 millioner kroner har tidligere været nævnt. Den er for så vidt også rigtigt, men hjemmestyret får ikke alle pengene på en gang. Beløbet skal betales som afdrag over ti år. Det betyder, som der står i papirerne, ”at hjemmestyret risikerer aldrig at modtage nogle af afdragene, hvis selskabet forinden går konkurs.” Hjemmestyret vil dog stadig have pant i skibene.

En anden del af aftalen er aflønningen af personalet på skibene. En forudsætning i aftalen er at der bliver indgået en såkaldt nettolønsordning.

Det betyder at besætningerne på skibene ikke længere skal betale indkomstskat. Det betyder så igen, at selskabet skal have færre penge op af lommerne til løn.

Bliver sådan en skatte ændring ikke vedtaget, så har hjemmestyret lovet at betale ATG's tab. Op til fem millioner kroner om året de første tre år.

Men hvad sker der egentligt hvis aftalen med Arctic Travel Group går i vasken?

Så vil AUL stadig være ejet af hjemmestyret. Men ifølge papirerne så vil driften komme til at foregå på samme måde, som hvis det danske konsortium havde købt det. Der skal også under hjemmestyret blot sejles i syv måneder om året, lige som der kun skal sejles på det der i papirerne kaldes ”kommercielt interessante destinationer”.

Det vil stadig være hjemmestyrets plan, at sælge AUL.