Forsvarsminister: Situationen i Grønnedal er uholdbar

20. januar 2006 10:50

Sagen om beflyvningen af Grønnedal vækker politisk opsigt i Danmark. Hjemmestyret bør overveje konsekvenserne siger forsvarsministeren. Søren Gade undrer sig over ikke at være blevet spurgt inden beslutningen blev truffet. Han mener den aktuelle situation er uholdbar.

- Situationen er ikke holdbar hverken for Hjemmestyret eller for Forsvarskommandoen, siger forsvarsminister Søren Gade fra Venstre. Han venter derfor på at Hjemmestyret henvender sig til ham.

- Det kan jo have konsekvenser for Grønlandskommandoens mulighed for at løse opgaver i Grønland, og da jeg jo ikke er blevet spurgt, så er jeg jo ikke vidende om at man faktisk har haft den viden, da man traf beslutningen, påpeger Søren Gade.

For at undgå den lange rejsetid bruger Grønlandskommandoen indimellem fiskeriinspektionskutterne til at fragte deres ansatte til Narsarsuaq. Det tager omkring 12 timer. Beslutningen kan derfor få konsekvenser for samfundet siger forsvarsminister Søren Gade der mener at kommandoen ikke i samme kan udstrækning servicere skibene i Nordatlanten.

- Det betyder dårligere fiskerikontrol, det betyder måske dårligere muligheder for at indgå i det beredskab som jo hjælper mange som kommer til skade, i havsnød. Det er da opgaver, som det grønlandske hjemmestyre må have den største interesse i bliver løst bedst muligt, siger Søren Gade.

Ruten fra Grønnedal blev stoppet for at spare tilskud til beflyvningen. Men Hjemmestyret skal ikke regne med et økonomisk tilskud fra statskassen til at genoptage beflyvningen af Grønnedal.

- Nej, det er der ikke umiddelbart lagt op til. Hjemmestyret beslutter suverænt hvor man vil have sine helikoptere til at flyve, fastslår Søren Gade.

Forsvarsministeren undrer sig over, at han ikke er blevet orienteret af Hjemmestyret før beslutningen blev truffet.

- Jeg var i Grønland i efteråret og jeg hørte ingen mislyde, jeg hørte ikke on nogen flyruter der skulle nedlægges. Så jeg synes måske, dét kunne have været en passende lejlighed til at informere mig, siger Søren Gade.