Forskning i Grønlandsk byliv

30. november 2005 08:30

Danmarks forskningsråd for Kultur og Kommunikation har foretaget sin årlige uddeling af forskningsmidler. Rådet havde i år godt 100 mio. kr. at gøre godt med, og blandt de 60 forskningsprojekter, der blev tilgodeset, er også et par bevillinger der vedrører Grønland

Den største bevilling går til en gruppe forskere fra Eskimologisk Institut i København, der får 2,9 millioner kroner til at forske i ”Byliv i Grønland” – eller som det hedder i ansøgningen – ”Det urbane Grønland”.

Lektor Søren Thuesen fra Eskimologisk Institut fortæller at selvom 80% af befolkningen i Grønland bor i byer, er der foretaget uhyre lidt forskning i de arktiske bysamfund.

- Selvom Grønlands bysamfund er små, i forhold til resten af verden, genkender man mange af de træk som også opleves andre steder i verden, når indfødte mennesker flytter fra land til by, siger Søren Thuesen.

Forskningsprojektet skal køre i en 3-årig periode, og vil bl.a. omfatte studier af de kreative sider af ungdomslivet i Sisimiut, ligesom den grønlandske litteraturs beskrivelse af bylivet vil indgå som en del af projektet.

Udover undersøgelsen om byliv i Grønland, har Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation støttet et projekt omkring stenaldereskimoers bosætning i Peary Land og Nordøstgrønland samt et projekt, der skal belyse om grønlandsk kulturarv bør tilbagegives til Grønland fra museer i Danmark og andre lande.