Forskere slår kviksølv-alarm

De nuværende grænser for hvor meget kviksølv mennesker må indtage om dagen, er sat for højt. Det konkluderer to forskere, der står bag et forskningsprojekt på Færøerne.
Skrevet af Karsten Sommer
07. december 2010 07:31

Befolkningen på Færøerne og i Arktis generelt - herunder Grønland - er specielt hårdt ramt af kviksølv-forurening gennem kosten, da både grindehvaler og sæler ophober miljøgifte såsom kviksølv i kroppen, når de spiser mindre fisk.

Et forskningsprojekt på Færøerne, der begyndte i 1984, viser, at de forsøgspersoner med mest kviksølv i blodet viser tegn på hjernemæssig svækkelse. De klarede en række opgaver, der for eksempel krævede koncentration, hurtighed og ordforråd, langsommere end dem med mindst kviksølv i blodet. Det skriver Videnskab.dk.

- Vores data tyder desværre på, at man finder en negativ effekt på hjernens udvikling ved betydeligt lavere kviksølvkoncentrationer, end den, som den nuværende grænseværdi er fastsat efter, siger den ene af forskerne, overlæge Pál Weihe fra afdelingen for Arbejdsmedicin og Folkesundhed i Færøernes sygehusvæsen.

Ifølge forskerne har verdenssundhedsorganisation WHO dog hidtil ikke villet stramme grænseværdierne, fordi de frygter, at en advarsel vil føre til at folk spiser færre fisk.

- WHO vil ikke sænke grænseværdierne fordi fisk også er kilde til mange livsnødvendige næringsstoffer, siger den anden forsker, professor Phillippe Grandjean fra Afdeling for Miljømedicin på Syddansk Universitet.

Men, siger han videre:

- Det er tilsyneladende første gang, at dette argument er brugt i en risikovurdering. Skulle man så også acceptere pesticider i frugt, fordi det er så vigtigt for os at spise frugt?