Forskere i gang med at undersøge lysrødt vand fra Indlandsisen

Til foråret regner forskerne med at have overblik over, hvad det lyserøde vand under Indlandsisen består af. Vandet blev opdaget i sommeren 2003, da videnskabsfolk på forskningsstationen Nordgrip i Nordgrønland nåede bunden af indlandsisen i godt tre kilometers dybde. Forskerne har fundet dele af fyrnåle eller bark.Til foråret regner forskerne med at have overblik over, hvad det lyserøde vand under Indlandsisen består af.
Skrevet af radioavis@knr.gl
01. januar 2005 18:04

 

 

Vandet blev opdaget i sommeren 2003, da videnskabsfolk på forskningsstationen Nordgrip i Nordgrønland nåede bunden af indlandsisen i godt tre kilometers dybde.

 

Forskerne har fundet dele af fyrnåle eller bark. Og videnskabsfolkene er nu sikre på, at materialet stammer fra fortiden, oplyser glaciolog Jørgen Peder Steffensen fra Geofysisk Institut på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

 

- I første omgang var vi bange for, at splinten var et stykke krydsfiner fra vores egen borelejr. Men undersøgelserne viser, at der er tale om et stykke ved, og at det er gammelt. Så vi har fat i et biologisk materiale fra tre kilometer under Indlandsisen. Men vi kan endnu ikke sige, hvad slags træ, der er tale om, siger han.

 

Forskerne kan heller ikke sige, hvor gammelt træstykket, er. Men det er mellem 125.000 år og to millioner år gammelt. Og forskerne skal nu have fastsat træets alder helt nøjagtigt.

 

Forskere i Tyskland, USA, Frankrig og Danmark er i øjeblikket i gang med at undersøge det lyserøde vand. Ud over træet kigger forskerne på, om der er DNA fra forskellige dyr og planter, og om der findes liv i dag under Indlandsisen.