Formanden for strålingsramte Thulearbejdere er glad - med forbehold

Skrevet af Mads Lynge
09. juni 2005 10:54

Imorges kunne vi fortælle, at Thulearbejderne ikke får den lægeundersøgelse de har bedt om. Undersøgelsen skulle klarlægge om de er stråleramte. Statsministeren vil i stedet få lavet en såkaldt statistisk vurdering af Thulearbejdernes sundhedstilstand.

Statistikken skal indeholde hvad tidligere Thulearbejdere er døde af, og om de tilbageværende er ramt af for eksempel kræft.

Det skal ske på Dansk Folkepartis forsvarsordførers foranledning. Ordføreren Hans Kristian Skibby har i et brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen, spurgt om hvorfor man ikke har fulgt en opfordring fra Europaparlamentet om at lave en ny undersøgelse af Thulearbejderne. Ifølge parlamentet var undersøgelsen i 1989-90 ikke udført ordentligt.

Formand for Foreningen af Strålingsramte Thulearbejdere, John Borup, er glad for at der nu skal laves en statistisk vurdering, men:

- Det erstatter ikke en egentlig videnskabelig vurdering, hvor man tager eksperter ind, og vel at mærke uvildige og neutrale eksperter, der er nukleare mediciner. Altså eksperter i sygdomme forårsaget af radioaktivitet, siger John Borup.

Mellem 70 og 170 danske Thulearbejdere deltog i oprydningen efter et B52-bombefly styrtede ned i Thule, lastet med blandt andet fire brintbomber.

Ifølge John Borup ville det bedste Foreningen af Strålingsramte Thulearbejdere kunne opnå være:

- Det optimale ville være, hvis vi én gang for alle kunne konstatere videnskabeligt, om der er en sammenhæng eller om der ikke er en sammenhæng, siger John Borup.

Det er Statens Institut for folkesundhed og Kræftens Bekæmpelse, der skal lave den statistiske undersøgelse, og resultatet skulle efter planerne foreligge i løbet af efteråret.