Hjemmestyret er meget fåmælt omkring den nye EU-rapport om fiskeriaftalen.
EU-rapporten bragte sindene i kog hos Fiskerirådet, da den viser, at fiskeriaftalen er en yderst lukrativ forretning for EU. Men foreløbig har Hjemmestyret ingen planer om at gøre indsigelser overfor EU.
Konklusionerne i den såkaldte POSEIDON-rapport fra EU, som radioavisen er kommet i besiddelse af, bragte sindene i kog hos fiskeriorganisationerne herhjemme. Rapporten dokumenterer nemlig, at EU tjener over 50 procent på fiskeriaftalen.
Fiskerirådet gjorde i går opmærksom på, at hvis konklusionen på rapporten er rigtig, så må Hjemmestyret arbejde for at ændre fiskeriaftalen. En aftale, som sikrer 320 millioner kroner årligt og som udløber med udgangen af 2006.
Men hvad kan Hjemmestyret bruge POSEIDON-rapporten til? Direktør i Direktoratet for Fiskeri og fangst Amalie Jessen siger:
- Det, vi skal bruge rapporten til er at sammenligne med vores økonomiske model, dvs. beregning af den økonomiske værdi af EU-aftalen. De værdier, som EU har fastsat er helt anderledes i forhold til vores udregninger. Derfor vil jeg ikke udtale mig om netop den konklusion, siger Amalie Jessen.
Fiskerirådet har netop drøftet fiskeriaftalen og ikke mindst POSEIDEN-rapporten. Rådets krav overfor Hjemmestyret er derfor klar:
- Hvis konklusionen er rigtig, vil vi kræve krabbekvoten på 1.000 tons tilbage, derudover andre fiskearter, som rejer og hellefisk, sagde formand for Fiskerirådet Peter S. Olsen i går til Radioavisen.
Til det siger Amalie Jessen:
- Det er så op til landsstyret, hvordan de vil komme videre i sagen, det skal jeg ikke blande mig i. Jeg vil heller ikke udtale mig om Fiskerirådets krav om at kræve en del af kvoterne tilbage.