Folketinget udsætter Grønlandshøring

14. december 2005 09:58

Der kommer ingen høring på Christiansborg om grønlandsk selvstyre før Selvstyrekommissionen har afleveret sin betænkning. Det blev konklusionen på mødet i dag i Folketingets udvalg om grønlandske forhold.

Dansk Folkeparti fik dermed ikke støtte til sit forslag om en Grønlandshøring i starten af 2006. Baggrunden var partiets synspunkt om at det først er realistisk med selvstyre til Grønland om 50 til 100 år.

Men regeringspartierne, Venstre og Konservative argumenterede sammen med Socialdemokratiet imod forslaget med, at Selvstyrekommissionen nu er så langt henne i sit arbejde at det ville virke forstyrrende med en høring i første kvartal af det nye år. For allerede i marts regner Selvstyrekommissionen med at kunne begynde på renskrivningen og oversættelsen af betænkningen.

Formanden for Folketingets Grønlandsudvalg, Kuupik Kleist fra IA, erklærede sig efter mødet tilfreds med resultatet selv om han er uenig med Dansk Folkeparti i baggrunden for ønsket om en høring.

- Jeg er ikke enig i begrundelsen for forslaget, men derfor kan vi godt arbejde for en konference på baggrund af Fælleskommissionens betænkning. Det synes jeg kan være yderst relevant, siger Kuupik Kleist.

Han regner med at en konference eller høring kan finde sted i slutningen af 2006 eller begyndelsen af 2007.