Folkesundhedsprogrammet præsenteret idag

01. februar 2005 15:50

De fleste dør alt for tidligt i Grønland, hvor gennemsnitsalderen er 65 år. Tobaksrygning koster samfundet 220 mio.kr årligt og flere og flere får konstateret livsstilsrelaterede sygdomme, som sukkersyge og lungekræft. Det skal der laves om på. Derfor har Landsstyremedlemmet for Sundhed, sammen med en række sundhedseksperter skabt et omfattende sundhedsprogram, ”Folkesundhed”, der skal komme sundhedsproblemerne herhjemme til livs. Asii Chemnitz Narup præsenterede programmet i dag på Direktoratet for Sundhed, med en række eksperter, der skal holde snor på programmets kommende process.

- Det er meget vigtigt at vi begynder at fokusere på sundhed, fordi vi har mange sundsproblemer, som vi ikke kan behandle os ud af. Så indsatsen med forebyggelse og sundhedsfremme er meget vigtig, siger Asii Chemnitz Narup.

Til brug for det videre arbejde har direktoratet for sundhed bedt, professor i Arktisk medicin, Peter Bjerregaard om at udarbejde bogen ”Folkesundhed i Grønland”. Og med afsæt i bogen så vil direktoratet kigge på, hvor der skal gøres en særlig indsats.

Der er nedsat flere arbejdsgrupper der skal koordinere forskellige indsatsområder, som er opdelt i 4 temaer:

Alkohol vold, Kost og fysisk aktivitet, sexliv samt rygning. Arbejdsgrupperne vil fremover holde møder med borgerne, fagfolk og interesseorganisationer på kysten. Der skal grupperne opsamle ideer til hvor man starter forebyggelsen. Folkesundhedsprogrammet udføres på en tidsperiode mellem 2006 og 2012. Og til det siger Asii Chemnitz Narup:

-Det bliver en langvarig proces, fordi de forhold vi vil gerne ændre på kan ikke ændres fra dag til dag. Vi skal have alle med, og derfor er 6 år måske ikke nok. Men løbende evalueringer vil ske indtil 2012.

Landstinget vil blive orienteret om Folkesundhedsprogrammet under forårssamlingen.