Folkeskolen inspireret af USA

17. januar 2006 10:09

Undervisningen i de grønlandske skoler kan blive bedre. Det mener den amerikanske professor i psykologi Roland Tharp, som har besøgt landet den seneste uge.

Indtil nu er man gået ud fra, at hvis skoleelever skal lære, så skal man hælde viden i deres hoveder, som var hovedet et tomt kar man kunne fylde op med viden.

Den tankegang er forældet, mener den anerkendte amerikanske psykologiprofessor. Han rejser i dag hjem til Washington efter at have introduceret det grønlandske skolevæsen for nye, moderne undervisningsmetoder.

- Jeg tror ikke, at de grønlandske skoler, som de er lige nu, er værre, men de er sikkert heller ikke bedre, end andre europæisk baserede skolesystemer. De er bestemt heller ikke værre end de amerikanske skoler er.

Men undervisningen er ikke så stærk, som den kunne være, hvis den være bedre forbundet med grønlændernes liv og bekymringer. Og det er den fundamentale ændring, som denne reform vil forandre, siger Roland Tharp.

Den traditionelle skole er baseret på en psykologi, som er forældet og ukorrekt. Man hælder ikke viden ind i hovederne på børn, som fra en kande til en kop. Børn lærer ved at udvikle deres bevidsthed gennem aktiviteter og samtaler med andre mennesker.

Den væsentligste forskel er, at i den traditionelle skole, siger man til børnene: ”her er din opgave, lav den, så giver jeg dig en karakter, og ser om du har forstået det, og så får du en ny opgave.” Hvorimod i den nye metode, skal børnene deltage aktivt, og der er meget samtale og sprogudvikling. Resultatet er, at børnene lærer meget mere og får en dybere forståelse.

Børnene elsker det, og hvis man træder ind i et klasselokale vil man straks kunne se forskellen, børnene er glade og engagerede og snakker meget.

Leder af Inerisaavik, Jens Jakobsen, tilføjer, at de allerede kan se, at systemet virker. Da metoden blev indført i en 6.klasse i en skole i Nuuk sidste år, blev fraværet minimeret med næsten 100 procent og elevernes læseevne udviklede sig i løbet af 3-4 måneder.