Folkeretten ind i selvstyrekommissionen

15. marts 2005 05:30

Ilulissat danner i dag rammen om det tredje møde i den dansk-grønlandske selvstyrekommission. Første punkt på dagsordenen er et notat, som selvstyrekommissionen har fået lavet af Udenrigsministeriet. Det fastslår en gang for alle, at grønlænderne er et folk.

- Det er helt tydeligt, at Grønland er et folk i folkeretsligt henseende, så det er der gjort op med med det notat, siger næstformand i kommissionen og det danske folketings formand, Christian Mejdahl.

Men spørgsmålet er om det betyder at grønlænderne må bestemme over deres egen undergrund. Eller om de skal anerkendes af FN. Det vil selvstyrekommissionen nu prøve at få klarlagt. Kommissionen vil nemlig senere i dag nedsætte en ny arbejdsgruppe, der skal arbejde med de folkeretslige spørgsmål.

- Folkeretten er et kæmpestort område, og det der har at gøre med grundloven er heller ikke noget man lige får styr på i løbet af et par dage. Så vi får brug for specialister på det område, siger den dansk grønlandske selvstyrekommissions formand Kalistat Lund.

To andre allerede stiftede arbejdsgrupper skal aflægge rapport i løbet af i dag. Den ene beskæftiger sig med retten til undergrunden, den anden med Grønlands økonomi og bloktilskuddets fremtid.