Folkeretsekspert: Grønlændere i Danmark bør have mindretalsstatus

Danmark bør anerkende grønlændere i Danmark som et nationalt mindretal, mener professor i folkeret.
Skrevet af mlk
18. marts 2011 09:56

Formanden for Amnesty International i Grønland Roland Thomsen vil have Danmark til at genoverveje, om grønlændere i Danmark bør anerkendes som et nationalt mindretal. Og han får nu opbakning af professor i folkeret Gudmundur Alfredsson fra universitetet i Akureyri i Island

- Jeg mener, at Amnesty har ret. Jeg mener endda, at argumentationen kunne have været gjort før selvstyreloven – at de grønlændere, der har levet i Danmark i lang tid udgør et mindretal. Men efter at Danmark officielt har anerkendt grønlænderne i Grønland som et folk - som en nation - så mener jeg, at argumentationen bliver mere klar, siger han.

Danmark underskrev i 1997 en europæisk konvention, som fastslog at nationale mindretal bør sikres kulturelle og sproglige rettigheder, men ved samme lejlighed gjorde Danmark det klart, at kun det tyske mindretal i Sønderjylland ville nyde godt at disse rettigheder.

- Mange lande – ikke kun Danmark - er modstræbende, når det gælder anerkendelsen af mindretal og tildelingen af mindretalsrettigheder. Det er ikke noget nyt, siger Gudmundur Alfredsson.

Det er diskussionerne om, hvorvidt Danmark bør finansiere en grønlandsksproget præst og betale for grønlandsk tolkning hos lægen, selv om den grønlandske patient har boet i Danmark i mere end 7 år, der har fået Amnesty til at rejse spørgsmålet. Og konventionen om nationale mindretal kan rent faktisk gøre en forskel i disse tilfælde, vurderer Gudmundur Alfredsson.

- Mindretalsrettigheder ville, efter min mening, give ret til tolk hos lægen. Det er mere tvivlsomt med religion. Om man har krav på offentligt finansierede kirkelige ydelser på sit eget sprog er et spørgsmål, der ikke svares direkte på i de internationale konventioner. Det må afprøves først, men jeg mener godt, at spørgsmålet kan rejses, siger han.

Ifølge Gudmundur Alfredsson er der en lang række af rettigheder, som grønlændere i Danmark får krav på, hvis de anerkendes som et nationalt mindretal. Det kan være undervisning på grønlandsk, tolkning og kulturel støtte, siger han.

Han mener ikke, der er noget problem i at anerkende grønlænderne i Danmark som en minoritetsgruppe, uden at grønlænderne, der bor i Grønland, får krav på samme rettigheder.

- En grønlænder, der bor i Grønland, tilhører den grønlandske nation. Hvis grønlændere defineres som et national mindretal, vil det kun gælde grønlændere i Danmark, siger han.

Naalakkersuisut og det tidligere Landsstyre har altid accepteret Danmarks fortolkning af mindretalskonventionen og har ikke fremsat krav om, at grønlændere i Danmark skal have mindretalsrettigheder.

Gudmundur Alfredsson har ikke nogen forklaring på hvorfor, men han understreger dog, at de rettigheder som grønlændere i Danmark har som danske statsborgere, ikke vil blive forringet af at bliver anerkendt som mindretal.