Fogh: Grønland ikke påvirket af EU-forfatning

31. maj 2005 16:40

I dag debatterede Folketinget om EU-forfatningen vil påvirke Grønland og Færøerne. Det blev en usædvanligt livlig debat på tre timer, hvor alle partiernes ordførere på området markerede sig.

Debatten foregik på foranledning af den Nordatlantisk gruppe, der vil have regeringen til at sikre, at Grønland og Færøerne ikke bliver påvirket hverken juridisk eller politisk af forfatningen.

Det skulle jo nødigt gå som med grundloven i 1953, hvor Grønland og Færøerne havde meget lidt at skulle have sagt, mener den Nordatlantiske gruppe. Eller sagt på en anden måde; regeringen skal garantere, at Grønland ikke får trukket noget ned over hovedet fra en fjern union, som vi slet ikke er medlemmer af.

Og alt i alt er Siumuts folketingsmedlem Lars-Emil Johansen godt tilfreds med resultatet af folketingsdebatten i dag.

- Regeringen gav garantier på, at vores forhold til EU er et suverænt anliggende, hvor vi selv forhandler vores aftaler på plads. Og alle ordførerindlæggene indeholdt stor forståelse for vores synspunkt, siger Lars-Emil Johansen.

Lidt malurt er der dog i bægeret. Den Nordatlantiske gruppe får nemlig ikke en undersøgelse af hvilke fælles anliggender, der bliver påvirket af en eventuel forfatning. Sådan en ville de ellers gerne have haft Folketinget til at finansiere og udføre.

For hvad sker der f. eks hvis EU går i krig – har det indflydelse på grønlandske og færøske territorier, når de to lande nu engang er i Rigsfællesskab med Danmark og dermed et EU-forfatningsland?

Og hvad sker der, hvis EU indfører et handelsembargo overfor lande der praktiserer hvalfangst? Skal Grønland så deltage, og hvordan vil Danmark i det hele taget stille sig?

Det må det færøske Lagting og Landstinget nu selv finde ud af, for egen lomme. Og det synes Siumuts Folketingsmedlem er kedeligt, når nu det er Danmark der skal have forfatning.

- Det er ærgerligt, at der ikke er vilje til at skabe klarhed om det, siger Lars-Emil Johansen.

Lars-Emil Johansen medgiver – i lyset af det franske nej, og det forventede hollandske ditto - at konsekvenserne af en EU-forfatning lige nu lader til at være en hypotetisk problemstilling.