FN-rapport: Arktis tre grader varmere i 2050

04. maj 2006 14:48

Iskappen vil begynde at smelte ukontrollabelt. Millioner af mennesker vil blive kastet ud i tørke og hungersnød i år 2050. Så grelt er skrækscenariet i den hidtil mest troværdige rapport fra FN’s Klimapanel.

Det er den britiske avis, The Times, der i dagens avis har gengivet et udkast til den kommende store statusrapport fra Klimapanelet, som flere tusinde forskere har bidraget til.

Ifølge udkastet, så vil temperaturen frem til 2050 stige med tre grader. Vel at mærke tre grader, der betyder en katastrofe for omkring 400 millioner mennesker på kloden.

Det betyder, at det kolde nord bliver varmet så meget op, at den kilometer tykke indlandsis vil smelte med ukontrollabel fart, oversvømmelser af de lavtliggende områder bliver uundgaeligt og livsgrundlaget for mange mennesker i polarområdernegår tabt. Allerede nu er danske videnskabsfolk alvorligt bekymrede over hvor hurtigt indlandsisen smelter.

EU har vedtaget et politisk mål om at forsøge at nedskære CO2-udledningen, så den globale opvarmning kan begrænses til maksimalt to grader. Håbet er, at en moderat hedetur ikke bringer klodens skrøbelige klima ud af balance.

Klimapanelets endelige statusrapport fremlægges først næste år.