Flest kvindelige medarbejdere i kommunerne

06. juli 2005 10:44

Når man ser på kønsfordelingen af de ansatte i Grønlands fire største kommuner, så er kommunerne styret af kvinder.

I Ilulissat er fire ud af fem medarbejdere kvinder og de fleste arbejder på det sociale område.

-Vi bliver nødt til at se på hvilke funktioner man er i, og selvfølgelig er det, at det er de fleste af dem er uddannet kvinder og det har resulteret i, at der er flest kvindelige administrationsmedarbejdere. Udover det, så har vi også bemærket, at vi har flest kvinder af socialrådgivere her i Ilulissat Kommune, siger kommunens sekretariatschef Emilie Brønlund.

At der er en overvægt af kvinder i kommunerne har ikke nogen konsekvenser i det daglige arbejde, da det er samarbejdet i det daglige, det kommer an på, siger kommunaldirektøren i Sisimiut kommune Paneeraq Olsen siger.

-I forhold til samarbejdet tror jeg ikke det har nogen konsekvenser. Der er godt samarbejde i alle afdelingerne i den kommunale forvaltning her i Sisimiut kommune. Så jeg tror ikke, at der er en reel betydning for, om det har en overvægt af mænd og kvinder, men at der er et godt samarbejde mellem alle medarbejdere.

Hun mener dog, at billedet vil ændre sig om 10-15 år, da der i dag er flere kvinder der tager højere uddannelser.

-Om 10-15 år, set i lyset af, at der kommer flere akademiske og andre højere uddannelser, tror jeg, at der vil komme flere, når man ser på hele samfundet som helhed, at der kommer flere kvinder til som ledere og chefer, siger Paneeraq Olsen.

I dag ser det ikke sådan ud fordi, at det typisk har været kvinden der går derhjemme og passer børn, og får børn. Og nu da kvinderne er kommet på arbejdsmarkedet, tror Paneeraq Olsen, at de holder sig mere tilbage.

-Det er jo stadig os der føder børnene, og derfor tager vi større kompetencer, når vi kommer ud på arbejdsmarkedet. Men i takt med, at kvinderne får højere uddannelser, får de også mere ansvar, og til at få sig en lederstilling, siger Paneeraq Olsen.

Når det kommer til chefstillingerne i kommunerne, så er der flest mænd.

Kun godt hver fjerde kommunaldirektør er kvinde.

Det samme gælder for blot hver tredje økonomichef og hver niende tekniske chef.