Flertal imod flere landstingsvalgkredse

Skrevet af Mads Lynge
19. april 2005 10:45

Landstinget skal på dagens møde blandt andet diskutere, om Grønland skal inddeles i flere landstingsvalgkredse, i stedet for som nu kun at være ét stort valgkreds.

Det er Kuupik Kleist fra Inuit Ataqatigiit, der har fremsat forslaget om en ændring af den gældende lov om valg til Landstinget.

Han mener at den gældende lov er strid med ideen om repræsentativt demokrati.

Loven blev ændret i 1998, og før det var landet inddelt i otte landstingsvalgkredse.

Men der tegner sig allerede nu et bredt politisk flertal imod Kuupik Kleists forslag.

For ifølge landsstyreformandens svarnotat, var begrundelsen for at gøre landet til ét stort valgkreds, at fremme de overordnede landspolitiske aspekter i Landstingets arbejde.

Man ville sikre, at landstingsmedlemmer ikke brugte Landstinget til at føre lokalpolitik.

Han anbefaler derfor på vegne af Landsstyret, at man udskyder behandlingen af spørgsmålet til Strukturudvalgets arbejde er tilendebragt, og en ny kommunestruktur for Grønland er endelig fastlagt.

Også fra Demokraternes lejr er der skeptiske miner. De mener at Grønland blev et foregangsland ved at gøre landet til ét stort valgkreds.

For eksempel har Færøerne, og til dels også Island, ønsker om at indføre modellen fra Grønland, lyder det fra Demokraterne.

Det er også Demokraternes opfattelse, at en inddeling i valgkredse, kun vil være en forlænget arm til lokalpolitikken, og anbefalingen lyder derfor på, at lovforslaget forkastes.

I dag skal politikerne også behandle et forslag fra IA om stemmeret til 16 årige.