Flere unge forlader Grønland

28. april 2006 13:02

For første gang i 13 år falder befolkningstallet. En af årsagerne er at usædvanligt mange unge vælger at forlade Grønland. Nye tal fra Grønlands Statistik viser, at befolkningen pr. første januar udgjorde 56.901 indbyggere mod 56.969 sidste år. Der er altså blevet 68 færre – alt i alt.

Grunden til faldet i befolkningen er at et betydeligt antal unge mellem 15-24 år udvandrede sidste år. I alt en såkaldt nettoudvandring på 124. Året før var det omvendt. Helt konkret en netto-indvandring på 13 personer i alderen 15-24 år.

Men ifølge Grønlands Statistik er der umiddelbart ingen grund til bekymring over de unges udvandring. For den skyldes formentlig at de unge tager på skoleophold i udlandet. Og de kommer sandsynligvis tilbage igen. For to år tilbage var der også flere der rejste ud i forhold til dem der rejste ind.

Det der måske er mere bekymrende ved de nye tal er, at befolkningen som helhed bliver ældre. I løbet af ti år er der blevet færre personer i alderen 25-34 år. Det skyldes at der blev født færre børn i starten af 70’erne. Problemet er, at der dermed også er udsigt til et mindre antal fødsler i de kommende år. Fordi de er er færre 25-34 årige og det er som regel den aldersklasse hvor fødslerne finder sted.

Samtidig lever folk længere i dag end tidligere. Befolkningen bliver altså ældre og dermed øges forsørgerbyrden – så Grønland står overfor de samme udfordringer som resten af den vestlige verden. Færre yngre hænder til at forsørge flere ældre.

Befolkningsstatistikken viser også, at der er flere mænd end kvinder i den samlede befolkning. Det skyldes primært, at der er flere mænd end kvinder blandt den gruppe som er født udenfor Grønland, hvori den tilkaldte arbejdskraft blandt andet tæller.