Flere klager over politiet

15. juni 2005 11:42

Der er sket en voldsom stigning i antallet af klagesager mod politiet.

Det fremgår af virksomhedsberetningen for politiet i Grønland i 2004.

For fem år siden trådte en ny politiklageordning i kraft. Det første år var der 38 klager mod politiet, og de efterfølgende tre år faldt antallet af klagesager støt og nåede det laveste antal i 2003, hvor der var 12 sager.

Sidste år knækkede den positive kurve så brat. I 2004 havde politiet nemlig 34 klagesager mod politiet. Det er næsten en tredobling i forhold til året før. Den voldsomme stigning står i stor kontrast til udviklingen i Danmark, hvor antallet af klagesager er fortsat med at falde år efter år.

Med den ny ordning, der trådte i kraft for fem år siden, forventede politiet mange sager i starten.

- Men så regnede vi med, at antallet af klager ville falde et naturligt leje, og det var så det, vi troede vi havde nået i 2003 med forholdsvis få sager, siger politimesteren i Grønland, Anders Linnet.

Politimesteren har ingen forklaring på, hvorfor der pludselig er den stigning i antallet af sager.

- Men det giver da anledning til eftertanke, mener han.

Ud af de 34 sager sidste år er en tredjedel kriminalsager, hvor politifolk er sigtet. En anden tredjedel handler om sager, hvor personer er kommet til skade eller døde i politiets varetægt.

- Det er typisk selvmord eller selvmordsforsøg i detentionen. I de tilfælde iværksætter vi altid en undersøgelse, siger Anders Linnet.

Den resterende del af sagerne er færdselssager eller klager over politiets adfærd.

For at finde et svar på den store stigning af klagesager mod politiet har Politiforeningen taget initiativ til at lave en tema-dag i alle politidistrikterne under overskriften: Kan vi være os selv bekendt?

Temadagene skal afholdes inden efteråret.