Flere årsager til at kommuner får forskud

01. august 2005 14:23

Hjemmestyret har i år måttet give fire kommuner forskud på bloktilskuddet. Og det er langt flere end sidste år.

Sidste år modtog Aasiaat som den eneste kommune forskud, men kommunen har i år fået følgeskab af Qeqertarsuaq, Uummannaq og Qaanaaq.

Der er ikke nogen enkel forklaring på udviklingen, hvor kommunerne har modtaget op imod 16 mio. kr. i forskudte ubetalinger. For der er lokale årsager til, at de fire er løbet ind i problemer.

Uummannaq Kommune har siden juni fået et forskud på tre millioner kroner på grund af svigtende skatteindtægter. Det er blandt andet svigtende fangst, der er skyld i problemet.

- Men økonomiudvalget holder møde den 10. august, hvor de skal drøfte, hvad der skal ske, oplyser Jens-Oluf Lundgren, der er kommunaldirektør i Uummannaq.

To kommuner har fået forskud, fordi de bruger flere penge i sommerperioden, end de får ind.

Aasiaat Kommune har de seneste år har sat mange byggerier i gang. Og med en kort byggesæson, øger det presset på kommunens pengebeholdning, når der skal være økonomi til lønninger og materialer.

- Men kommunen fik sidste år en kassekredit på fem mio. kr. Det har nu løst problemet, forklarer kommunaldirektør Hans-Peder Christensen fra Aasiaat. Han oplyser, at kommunen er i gang med at afdrage, så kreditten er betalt ud ved årets udgang.

Også Qaanaaq Kommune har fået en kassekredit, efter at kommunen i første omgang fik et forskud.

Kreditten er på tre millioner kroner og skyldes, at Qaanaaq igennem flere år har haft problemer med at kunne betale regninger til tiden.

- Alle vores skibsanløb, hvor der kommer varer til kommunen, sker inden for få måneder. Det gør, at regningerne hober sig op. Men nu kan vi få lukket hullet, siger kommunaldirektør Alex Jørgensen-Olzazki fra Qaanaaq Kommune.

Endelig er der Qeqertarsuaq Kommune. Kommunalbestyrelsen fik tidligere på måneden bevilliget et forskud på deres bloktilskud, efter at kommunen var kommet i vanskelligheder på grund af en budgetfejl.