Fire har meldt sig på banen: Kampen om bispekåben er skudt i gang

Kandidater fra Qaqortoq, Nuuk, Upernavik og Qasigiannguit har meldt sig på banen, når der skal findes en ny biskop i Grønland.
Den 2. september skal der stemmes om, hvem der skal være den næste biskop i Grønland. Arkivfoto. Foto © : Connie Fontain / KNR
20. juli 2020 08:27

Efter 25 år med den samme biskop på posten i Grønland, skal der vælges en ny. Der har netop været tilmeldingsfrist, og fire kandidater har budt sig til.

De mangler dog stadig den endelige godkendelse fra valgnævnet, oplyser Bispekontoret til KNR.

De stiller op:

  • Paneeraq Siegstad Munk - Provst i Sydgrønland. Bor i Qaqortoq
  • John Johansen - Domprovst. Bor i Nuuk
  • Hans Jørgen Dinesen - Præst. Bor i Upernavik
  • Henriette Have - Præst. Bor i Qasigiannguit

Valget er skudt i gang, da den nuværende biskop, Sofie Petersen, har meddelt, at hun skal på pension. Hun blev indsat som biskop den 28. maj i 1995 og har lige siden siddet på posten.

Ny biskop indsættes til november

Selve valgtet finder sted 2. september 2020. Dem, der kan stemme til bispevalget, er folk, der arbejder indenfor kirken i Grønland som eksempelvis præster.

Den 22. november skal den nye biskop indsættes, og det skal ske i Hans Egedes kirke i Nuuk. Her skal de 10 danske biskopper med, og også dronning Margrethe er inviteret til at deltage.

LÆS OGSÅ Efter 25 år: Hvem skal være ny biskop?

 Også Ane Lone Bagger (S), der er naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke, ser frem til bispevalget:

- Det er en stor begivenhed, at der skal indsættes en ny biskop, både fordi det ikke er noget, der sker ofte, men også fordi biskoppen er Kalaallit Nunaanni Ilagiits øverste myndighed og derfor spiller en fremtrædende rolle i udviklingen af vores Kirke, siger hun i en pressemeddelelse