BILLEDER Fem nye RAL-skibe søsættes i Polen

I går blev det ene af fem nye Royal Arctic Line-skibe, skibet “Jonathan Arctica”, søsat fra værftet i Gdansk i Polen.
23. april 2015 06:14

En samlet bestilling på cirka 750 millioner kroner, som har været på vej i syv år - med flere forhindringer som f.eks. konkurser af værfter og brug af særlige materialer undervejs.

Det er ikke hver dag, at et skib, designet til at kunne modstå det arktiske klima, bliver søsat fra værftet Remontowa i Polen.

Men det skete i går.

Til ekstra stor glæde for den adm. direktør hos Royal Arctic Line, Jens Andersen.

Ordren på skibe til Grønland har nemlig ikke været helt let af afsætte - på trods af en check på cirka 750 millioner kroner.

- Det, at det er tre forskellige skibe - det er ikke nogen standardskibe - det er altså specialbyggede skibe alle tre typer - det gør, at værfter ikke er så interesserede.  Og normalt hvis du kommer til et værft, siger de: Du kan få vores standardskib nr. sådan og sådan. Her er vi kommet og sagt: Vi har brug for de og de specifikationer. Hvad skal I have for det?

 

Har været længe undervejs
Og ordren har da også været forbi hele tre værfter siden 2007. Undervejs er to værfter i Tyskland nemlig gået konkurs, mens Royal Arctic Lines havde bestillingen liggende.

- Nu er det så åbenbart tredje gang, som er lykkens gang. Fordi de her skibe er jeg ret sikker på bliver leveret.

I 2008 lød ordren på to skibe. Det er siden vokset til fem.

Hos værftet Remontowa har opgaven med de nye skibe, som alle skal erstatte eksisterende skibe på ruterne i Grønland, da også været en særlig opgave. Det fortæller værftets kommercielle direktør, Jan Pasjowski.

- Skibene er designet til minus 35 grader, så det er ikke normal skibsbyggeri. Så vi benytter kun helt særligt stål til den slags skibe. Vi måtte helt fra begyndelsen designe tre nye skibe som prototyper og fem skibe i alt i en helt nyt polarklasse. Og skibene her er faktisk de første i verden med i den klasse. Så samlet set er det en ret kompliceret opgave at bygge sådanne skibe, siger han.

De fem nye skibe kommer i rute herhjemme inden årets udgang.