Fem år uden bilsyn

10. februar 2006 15:46

Grønland har ikke haft regulære bilsyn i mere end fem år. De tidligere tilsynsbesøg er ophørt i forbindelse med privatiseringen af Statens Bilinspektion i Danmark, men det er meningen, at tilsynet skal genindføres. Indtil da er det politiet, der holder øje med bilparken, fortæller fungerende vicepolitimester Bjørn Bay:

- Sidst der var bilsyn i Grønland var i efteråret 1999. At der ikke har været siden hænger sammen med økonomiske ting sammenholdt med at Statens Bilinspektion gik i forhandling om at blive solgt til privat side.

Justitsministeriet og Trafikministeriet har endnu ikke afgjort, hvordan de grønlandske biler fremover skal synes. Men dermed kan man ikke slutte, at der slet ikke foretages bilsyn i Grønland, siger Bjørn Bay. Politiet foretager syn af biler hver gang der sker ny- eller om-registrering, typisk i forbindelse med ejerskifte.

- I det daglige foretager vi også helt rutinemæssigt syn, hvis vi på patruljekørsel bliver opmærksom på en bil, der har kendt bedre dage. Det sker også i forbindelse med spirituskontrol. Det er et syn, der tjekker de essentielle sikkerhedsmæssige ting, men selvfølgelig kan en politiuddannet ikke lave det samme, som der er uddannet til at syne biler og har et værksted til rådighed. Men det er ikke min erfaring, at det manglende syn har påvirket bilparken standard eller færdselssikkerhed. Men jeg mener der bør være bilsyn. Så kan man diskutere, hvor ofte det skal være, siger Bjørn Bay.