Fangererhvervets fremtid er valgtema

Skrevet af Karsten Sommer
29. september 2005 17:26

Fangererhvervets dage er talte. Det skriver partiet Demokraterne i deres nye valgprogram.

Hans Enoksen kalder i dag den udmelding for ”manglende respekt for fangererhvervet og fangerne”.

Demokraterne tager i deres valgoplæg kraftigt afstand fra partier der diskuterer hvordan man kan få de unge til at vælge fangererhvervet som en levevej.

- At lokke de unge ind i et erhverv uden fremtid ville være dybt uansvarligt, siger Demokraterne.

Elias Nielsen er 20 år og er søn af en fanger. Hans bedstefar, oldefar og tipoldefar var også fangere, mens Elias som den første i sin familie netop er begyndt i 1.G. på gymnasiet i Nuuk. Hvorfor har han ikke valgt fangererhvervet?

- Det er fordi jeg ville prøve noget nyt. Jeg er den første i min familie, der videreuddanner mig, og synes det er spændende. Min familie har accepteret det, fordi det er noget jeg selv har valgt.

- Jeg håber at kunne bruge min uddannelse til noget, der vil kunne være til hjælp og rådgivning for fangererhvervet. Der er alt for få der støtter fangerne. Og jeg elsker stadig at tage på fangsttur og hjælpe til, siger Elias Nielsen.

Siumuts formand Hans Enoksen vender sig i dag kraftigt imod Demokraternes manglende tro på fangererhvervets fremtid.

- Fangererhvervet vil overleve. Fangerne har kræfterne og evnerne til at opretholde deres erhverv, og samfundets fortsatte udvikling kan ikke ske på bekostning af et erhverv, der har lagt grundlaget for den moderne udvikling, skriver Hans Enoksen i en pressemeddelelse. Hvad tror Elias Nielsen? Har fangererhvervet en fremtid?

- Jeg tror fangererhvervet har en fremtid. Nogle gange har jeg lyst til at fortælle mine kammerater, hvor vigtigt det er at bevare fangerkulturen. Unge mennesker i dag er stort set ligeglade med fangerlivet og fangererhvervet.

- Jeg syns det er en skam at forældrene ikke fortæller dem, hvor vigtigt fangererhvervet er, slutter den 20-årige gymnasieelev Elias Nielsen.