Fangere skal have hjælp

03. februar 2006 13:14

Der bør spændes et økonomisk sikkerhedsnet ud under fangerne – ellers risikerer erhvervet at forsvinde.Det mener landstingsmedlem Ane Hansen fra IA – nu vil hun pålægge landsstyret at gøre noget.

Alt for mange fangere og jollefiskere lever under fattigdomsgrænsen – det viser flere undersøgelser. Og det er kun blevet være det seneste år med klimaforandringerne.

Og fangernes adgang til hjælp fra det offentlige er for dårlig – derfor kan erhvervet komme i fare, hvis der ikke ydes støtte, mener Ane Hansen.

Til den kommende samling i landstinget, har hun derfor fremsat et forslag om, at fangere og jollefiskere skal have takstmæssig hjælp i perioder hvor de ikke kan fange – ligesom lønmodtagere kan få i perioder uden job. Og Ane Hansen er ikke bange for at give den form for erhvervsstøtte.

- Danmark yder jo også støtte til landbruget, fordi der er brug for varerne. Det er der også her. Grønland har brug for fanger erhvervet, og det er i fare for at forsvinde.

I dag kan fangerne faktisk søge deres hjemkommune om støtte, hvis de ikke kan leve af deres erhverv – men de kan ikke være sikker på hjælp med det samme, da ansøgningerne behandles forskelligt fra kommune til kommune – derfor fungerer det ikke som sikkerhedsnet for fangerne, siger Ane Hansen.

Også Anthon Frederiksen fra Kandidatforbundets Parti, har fremsat forslag om et økonomisk sikkerhedsnet under fangerne til dårlige tider.