Fangere i Qaanaaq hård ramt

28. november 2005 11:42

Fangerne i Qaanaaq kommune bliver hård ramt af at indhandlingsprisen for sælskind blev nedsat fra 301,- kroner til 100,- kroner da tillægsbevillingen på sælskind blev opbrugt i sidste uge.

Der er i år indhandlet usædvanlig mange sælskind til Great Greenland, så da den årlige bevilling til 70.000 skind til en værdi af 22, 5 millioner kroner blev opbrugt i oktober måned, blev der afsat en ekstra bevilling til 20.000 skind mere, 1,3 millioner i kroner.

Fangere i Grønland har altså indhandlet for mere end 100.000 sælskind i år, og burde dermed have tjent godt på indhandling af skind. Det har de også, men kun i nogle kommuner.

Upernavik Kommune og Qaanaaq kommune der regnes for et distrikt. Her er der blevet indhandlet 35.000 skind, men fra 1. januar frem til 30. oktober er der indhandlet 2500 skind i Qaanaaq kommune og altså 32.500 skind i Upernavik.

Grunden til, at der er indhandlet så få sælskind i Qaanaaq er, at det er sæson for sælfangst fra oktober til februar.

Indhandlingsprisen på sælskind blev nedsat fra 301,- kroner til 100,- kroner fra 25. november.

Fanger i Qaanaaq, Uusaqqak Qujaukitsoq siger, at fangerne i Qaanaaq vil blive hård ramt af prisnedsættelsen på sælskind.

-Sælfangstsæsonen er størst fra oktober til februar i Qaanaaq, så nu hvor sælskindsprisen er blevet nedsat vil vi blive hård ramt, siger Uusaqqak Qujaukitsoq.

Uusaqqak Qujaukitsoq siger også, at sælkind er den vigtigste indkomst i perioden.

- Priserne på petroleum med mere øges jo også, så vores økonomi blive ramt meget hård.

Uusaqqak Qujaukitsoq mener at, politikerne bør gøre noget for at øge indhandlingsprisen for sælskind:

- Politikerne bør gøre noget, for at få løst problemet, så vi kan klare os økonomisk, siger Uusaqqak Qujaukitsoq.