Fangere: Det vrimler med hvaler i Uummannaq

22. november 2005 16:14

Normalt er fangere og jægere ikke specielt begejstrede for, at biologer i tide og utide kommer og tjekker bestanden af dyr. Men den situation er for tiden vendt fuldstændig på hovedet i Uummannaq Kommune, hvor fangerne nu ligefrem inviterer Naturinstituttets eksperter på besøg.

-Lige i øjeblikket er fjorden fyldt med hvid- og narhvaler og vejret er usædvanlig godt, men kvoten er opbrugt. Det er en grotesk situation, siger Karl Kristian Kruse, formand for fisker og fangerforeningen i bygden Niaqornat i Uummannaq kommune.

Fangerne ønsker, at biologerne kommer forbi, så indstillingerne til kvoterne kan blive ændret.

- Der er 348 fangere i hele Uummannaq kommune. Kvoten for i år lyder på 68 Narhvaler og 8 hvidhvaler. Det er simpelthen ikke nok, siger Karl Kristian Kruse.

På Naturinstituttet i Nuuk er biolog Lars Witting glad for at høre, at der er hvaler i fjorden. Alligevel kan biologerne ikke undersøge bestanden inden den planlagte tælling til marts:

-Det kræver planlægning og ressourcer at gennemføre tællinger og desværre kan vi ikke tage af sted hver gang, vi bliver bedt om det.

Lars Witting siger, at han vil lade fangernes indberetninger om hvalerne i Uummannaq gå videre til sin forskerkollega.

Fangerne har i øvrigt fået KNAPK til at rette henvendelse til Landsstyret for at få forhøjet kvoterne eller yde økonomisk bistand.